14 tipuri de dantela pentru rochia ta de mireasa

14 tipuri de dantela pentru rochia ta de mireasa

Dantela se gaseste in diferite varietati si stiluri, majoritatea sunt inca realizate cu tehnici extrem de vechi si pastreaza numele localitatii in care au fost produse original. Dantela este un material tesut care impodobeste baza rochiei si este partea cea mai importanta a rochiei de mireasa

Poate fi cusuta direct pe materialul de baza (matase, tafta, satin etc) sau pe tulle invizibil care va fi apoi aplicat peste rochia deja creata. Dantela este o tesatura ajurata ( cu goluri) care are un caracter decorativ, formata din partea ornamentala ( originala cu desene complexe) si o retea de ochiuri cu forme si dimensiuni regulate.

Fiecare stil si model este fabulos in maniera lui unica si speciala. Dantela poate fi brodata, paetata, intretesuta cu fir de lurex sau crosetata. Oricare ar fi alegerea ta ia in considerare ca dantela este cea care va creste pretul rochiei tale.

 

 

Alençon

Numita si “regina” dantelelor, Alencon este o dantela cusuta cu punct fin, de obicei cu model floral pe tulle illusion sau plasa. A fost creata in secolul XVI in regiunea franceza Alencon si este perfecta pentru detalii si straturi superioare ale rochiei de mireasa.

Caracteristica definitorie a dantelei Alencon este firul gros care este aplicat pentru a sublinia marginile motivului floral. Extrem de delicata, aceasta dantela are mai multa structura si amploare decat o dantela tip Chantilly de exemplu.

Guipure

Cunoscuta si sub numele de dantela venetiana, Guipure este o dantela franceza crosetata. Este una dintre cele mai elegante si rezistente tipuri, extrem de des utilizata in crearea rochiilor de mireasa deoare este usor de lucrat ( nu se destrama). Guipure este mai grea si are o textura mai prezenta decat alte dantele.

Modelul este creat prin puncte inchise pe un material fin care pare a disparea in dantela, de aici si abilitatea sa de a fi folosita fara tulle de sustinere.

Chantilly

Creata in secolul XVII in orasul francez Chantilly, aceasta dantela este foarte delicata si eleganta. Chantilly este recunoscuta pentru modelele extrem de detaliate si elaborate. Este unul dintre cele mai scumpe tipuri de dantela.

 

Broderia

Dantela brodata este cusuta pe un strat de tulle urmand un model decorativ aplicat cu ajutorul acului, firului ( se poate folosi matase, bumbac, fir sintetic) si a aplicatiilor variate. Broderia poate avea aplicatii tip perle, margele, paiete si modele crosetate. Acest tip de dantela creaza dimensiune si un caracter tridimensional rochiei.

 

Lyon

Dantela creata in Lyon, Franta, este realizata cu tehnici din secolul XVIII, asta inseamna ca producatorii realizeaza in jur de 35 de centimetri de dantela pe ora. Dantela Lyon poate fi realizata din fir de bumbac si are modele florale traditionale. Se pot incorpora paiete iridescente sau perle.

 

Duchesse

Acest tip de dantela belgiana a fost creat pentru ducesa Marie-Henriette de Brabant, de la care a impumutat numele. A fost realizata din 1840 pana la jumatatea secolului 19 in Brussels si Bruges. A devenit extrem de populara deoarece reprezenta o alternativa mai ieftina la dantela de origine franceza.

Motivele dantele sunt unite prin bride (mici fire de bumbac) nu prin tulle. Are un caracter distinct si este perfecta pentru miresele romantice.

 

Spaniola

Dantela spaniola este greu de identificat deoarece multe dintre dantelele utilizate la curtea Spaniei incepand cu secolul XVII erau importate din Venetia (cel mai important centru de dantela din Italia) si Franta. Utilizarea acestui tip de dantea in ceremoniile religioase a facut ca dantela spaniola sa se identifice cu modelele florale cu greutate folosite cu precadere in voalurile tip mantilla. Centre spaniole de tesut dantela precum cele din Barcelona era cunoscute pentru productia dantelei blonde.

Dantela Blonda

Numele caracterizeaza orice tip de dantela usor colorata. Original termenul se referea la bobinele din matase chinezeasca ce nu au fost albite. Ulterior termenul a inclus si variatiuni de materiale albite dar care nu au aceiasi culoare ca materialul original.

Banttenberg

Aceasta dantela americana isi trage numele de la nunta care a avut loc in aceiasi perioada cu realizarea modelului. Legenda spune ca nunta lui Alice Battenberg (soacra reginei Elizabeta II) a inspirat acest tip de dantela grea cu inspiratie renascentisca.

Bruxelles

Dantela de Bruxelles este extrem de delicata si rara. Legenda spune ca pentru realizarea ei in secolul XVII femeile care brodau lucrau pe intuneric de teama ca lumina sa nu fara firul friabil. In prezent se pot realiza modele similare cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Princess

Dantela princess este realizata exclusiv la masina si a fost creata in Belgia la sfarsitul secolului XIX. In acest moment vorbim deja de dantela industriala si de un cost de productie redus. De aici si utilizarea ei in multe modele de rochii de mireasa. Dantela princess poate avea caracter individual (mici forme care sunt ulterior cusute) sau macro ( dantela la sul din care se poate crea rochia).

Soutache

Cunoscuta si sub numele de impletitura ruseasca, acest tip de broderie are un caracter decorativ si este puternic influentata de modelele militare( era utilizata pentru realizarea detaliilor crosetate ale uniformelor).

In prezent dantela soutache estea realizata intr-o multime de modele si este perfecta pentru miresele care isi doresc un usor model tridimensional.

 

Schiffli

Dantela chimica este o forma de dantela carea fost realizat pe o baza de material “de sacrificiu” care apoi se dezintegreaza atunci cand este tratat chimic, lasand in urma doar broderia creata pe el. Datorita caracterului detrimental pentru natura, este din ce in ce mai putin folosita.

 

Dantela 3-d

Asa cum ii spune si numele aceasta dantela tridimensionala pastreaza toate trasaturile dantelei tridimensionale insa are suprapuse elemente care sunt cusute partial, vor da un plus de volum si vitalitate modelului. Acest tip de dantela este perfect pentru fustele de tip printesa cu trena.

 

Rochia ta de mireasa va avea un mix de dantele care o vor face cu adevarat speciala. Incearca maimulte tipuri si vezi care ti se potriveste cel mai mult.

Marithe inseamna mai mult decat salonul in care iti vei gasi rochia de mireasa. Suntem aici pentru ca tu sa ai un partener care sa te ajute sa arati exceptional in ziua cea mare, sa iti indeplineaza visele si sa te ajute sa spui povestea unei iubiri ce va dura o viata.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.